Αυχενικό Σύνδρομο: Μάθετε Όλα Όσα Είναι Σημαντικό Να Γνωρίζετε

Το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο πόνος στον αυχένα, η αυχεναλγία όπως ονομάζεται ιατρικά, καθώς και μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως οι ζαλάδες. Το αυχενικό έχει την τάση να εμφανίζεται σε ανθρώπους μετά τα 25 έτη, με τα περισσότερα περιστατικά που διαγιγνώσκονται να είναι μέχρι την ηλικία των 50. 

Τι Είναι

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που εμφανίζονται στον αυχένα, στο κεφάλι και στα άνω άκρα. Στα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνονται πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία), πόνος (άλγος) σε διάφορα σημεία του σώματος, μυϊκοί σπασμοί (κράμπες), δυσαισθησίες όπως αίσθημα καύσου και μουδιάσματα (αιμωδίες). Είναι γεγονός πως στις μέρες μας η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου βαίνει αυξανόμενα, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κακή στάση σώματος, καθιστική εργασία και έλλειψη φυσικής άσκησης.

Αίτια

Τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου συμπυκνώνονται στα εξής:

μυϊκά αίτια: Οι μυϊκές θλάσεις, οι μυϊκές διατάσεις, οι μυϊκοί σπασμοί, καθώς και οποιαδήποτε δυσλειτουργία σχετίζεται με το μυϊκό σύστημα είναι πιθανό να επηρεάσει τον αυχένα και να οδηγήσει σε αυχενικό σύνδρομο. Αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε ηλικία, ακόμα και σε πιο νεαρές, εξαιτίας της πολύωρης κακής στάσης σώματος κατά κύριο λόγο.

αυχενικές δισκοκήλες: Η αυχενική δισκοκήλη ενοχοποιείται, επίσης, σε πολλές περιπτώσεις για τα διάφορα αυχενικά σύνδρομα και ιδιαίτερα από τα 30 μέχρι τα 50 έτη. Κάποιος τραυματισμός, από τροχαίο ατύχημα για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μια δισκοκήλη αυχένα, ενώ η φυσιολογική φθορά με την πάροδο των ετών είναι μία από τις βασικές αιτίες.

διάταση του αυχενικού συνδέσμου

● χρόνια εκφύλιση μεσοσπονδύλιων δίσκων

● οστεοαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

● ρευματολογικές αρθρίτιδες

Παράγοντες κινδύνου

Πέραν, όμως, των αιτίων του αυχενικού συνδρόμου, υπάρχει και μια σειρά παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξή του. Οι παράγοντες κινδύνου που ξεχωρίζουν είναι οι εξής:

κάπνισμα

● κατανάλωση αλκοόλ

● μειωμένη λήψη ύδατος

● αυξημένο σωματικό βάρος

● έλλειψη φυσικής άσκησης – δραστηριότητας

● θυρεοειδοπάθειες

● εργασία γραφείου

βαριά επαγγέλματα, με τους επαγγελματίες οδηγούς και όσους εργάζονται στην οικοδομή να κινδυνεύουν περισσότερο από καταπόνηση στην περιοχή του αυχένα

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τα οποία αποδίδονται στο αυχενικό σύνδρομο ποικίλλουν, καθώς μπορεί να διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από ασθενή σε ασθενή, τόσο από άποψη συχνότητας εμφάνισης όσο και από άποψη έντασης. Μερικά από τα πιο ενδεικτικά συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου, τα οποία μπορεί να εκδηλώνονται είτε σε κατάσταση ηρεμίας είτε κατά την κίνηση και ίσως συγκεκριμένων κινήσεων, είναι τα εξής:

● πόνος συσφικτικού τύπου (πιάσιμο) στον αυχένα, που αντανακλά στον έναν ή και τους δύο ώμους

● δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα

● πόνος συσφικτικού τύπου στο κεφάλι (πονοκέφαλος)

● πόνος στην πλάτη

πόνος στο στήθος

● ζαλάδες

● μούδιασμα (αιμωδία) στο κεφάλι ή το χέρι

● ίλιγγος

προβλήματα με την όραση

βουητό στα αυτιά (εμβοές)

δέκατα ή πυρετός

● αίσθημα καύσου

● αστάθεια

● τρέμουλο

Διάγνωση

Η διάγνωση για το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί έναν συνδυασμό ενεργειών και εξετάσεων. Οι εξετάσεις που θα ζητήσει ο γιατρός από τον ασθενή μπορεί να εξαρτηθούν και να διαφοροποιηθούν ανά περίπτωση. Ωστόσο, η τυπική αλληλουχία των βημάτων για τη διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου είναι η ακόλουθη:

● Αρχικά, γίνεται λήψη ατομικού ιατρικού ιστορικού.

● Ακολουθεί διεξοδική κλινική εξέταση που περιλαμβάνει μυοσκελετική και νευρολογική αξιολόγηση.

● Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες αυχένος.

● Διενεργείται αξονική τομογραφία για την καλή σκελετική απεικόνιση και αξιολόγηση.

● Στη συνέχεια, γίνεται μαγνητική τομογραφία για την εντόπιση τυχόν μυελοπάθειας ή πίεσης νευρικών δομών.

● Η διάγνωση ολοκληρώνεται με ρευματολογικό και ενδοκρινολογικό έλεγχο.

Θεραπεία - Αντιμετώπιση

Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί για την περίπτωση ενός ασθενή με αυχενικό σύνδρομο θα εξαρτηθεί, κατά κύριο λόγο, από το αίτιο στο οποίο οφείλεται η εμφάνισή του και από τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνεπώς, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε επεμβατική.

Συντηρητική

Η συντηρητική θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου συστήνεται από τον γιατρό σε έναν ασθενή ο οποίος δεν έχει πολύ έντονα και μεγάλης διάρκειας συμπτώματα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν, κατ’ αρχάς, με:

λήψη φαρμάκων: Τα φάρμακα, που συστήνονται συνήθως για το αυχενικό σύνδρομο, είναι μυοχαλαρωτικά και μη στεροειδή. Στοχεύουν στο να ανακουφιστεί ο ασθενής από τους μυϊκούς σπασμούς και χορηγούνται για μικρό χρονικό διάστημα.

χρήση κολάρου και ειδικού μαξιλαριού: Το κολάρο βοηθά τον ασθενή να κρατάει σταθερό τον αυχένα και μπορεί να είναι είτε μαλακός είτε σκληρός, ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού. Ακόμα, ένα ειδικό μαξιλάρι θα υποστηρίξει τον αυχένα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

φυσικοθεραπεία: Στην περίπτωση του αυχενικού, ένας κύκλος φυσιοθεραπειών είναι απαραίτητος προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες, όπως μαλάξεις και κινησιοθεραπεία.

Επεμβατική

Το χειρουργείο αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για τους ασθενείς εκείνους στους οποίους τα διάφορα συντηρητικά μέσα θεραπείας αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή δεν θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα εξαιτίας της προχωρημένης κατάστασης του προβλήματος.

Οι χειρουργικές επιλογές για ασθενείς που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο είναι οι εξής:

εκτομή του μεσοσπονδυλίου δίσκου

αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού

αυχενική σπονδυλοδεσία

Πρόληψη

Ο ρόλος της πρόληψης είναι πολύ σημαντικός στην περίπτωση του αυχενικού συνδρόμου, ειδικά λόγω του ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Μερικά βασικά μέτρα πρόληψης, ώστε να αποφευχθεί ο πόνος στον αυχένα και τα άλλα συμπτώματα της πάθησης, είναι τα εξής:

αποφυγή παραμονής στην ίδια θέση για πολλές ώρες

● ένταξη διατάσεων και συγκεκριμένων ασκήσεων γυμναστικής στην καθημερινότητα

● επιλογή ενός εργονομικά σχεδιασμένου καθίσματος

● τήρηση σωστής στάσης σώματος

● χρήση ανατομικού μαξιλαριού

● αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους

ένταξη μασάζ ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Επικοινωνήστε σήμερα μέσω τηλεφώνου με τον νευροχειρουργό σπονδυλικής στήλης και εγκεφάλου, Δρ. Βλατάκη, και ενημερωθείτε πλήρως σχετικά με το αυχενικό σύνδρομο. Κλείστε το ραντεβού σας με τον γιατρό, για να πραγματοποιήσει την απαραίτητη διάγνωση και να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, ώστε να ανακουφιστούν οι ζαλάδες, ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) και όλα τα συμπτώματα που προκαλεί η πάθηση.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Νευροχειρουργός - Χειρουργός σπονδυλικής στήλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Επικοινωνία

Ιατρείο, Ευρωκλινική Αθηνών
Αθανασιάδου 3-5
Αθήνα 115 21 
Χάρτης

Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Αθήνα
Χάρτης 

+30 2106416016
+30 6971701871

info@nevroxeirourgos-vlatakis.com

Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
Call Us