Αυχενική Μικροδισκεκτομή: Η Επέμβαση Για Τη Θεραπεία Της Αυχενικής Δισκοκήλης Και Άλλων Παθήσεων

Η αυχενική μικροδισκεκτομή, με την οποία αναφερόμαστε ουσιαστικά στην πρόσθια αυχενική μικροδιεσκεκτομή, αποτελεί τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, με βασική την αυχενική δισκοκήλη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τα οποία θα οδηγήσουν τον ασθενή στον γιατρό για διάγνωση μιας πάθησης, η οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζεται τελικά με την αυχενική μικροδισκεκτομή είναι τα εξής:

οξύς συνήθως πόνος στον αυχένα που αντανακλά στον ώμο (άνω και οπίσθια ωμική ζώνη)

● πόνος (συνήθως οξύς) στον αυχένα ο οποίος αντανακλά σε ολόκληρο το χέρι και τα δάχτυλα

μούδιασμα (αιμωδίες)

αίσθημα καύσου

● αίσθημα χτυπήματος από ηλεκτρικό ρεύμα

● αδυναμία κάποιας ομάδας μυών

● μυϊκή ατροφία

διαταραχή στο περπάτημα, τις λεπτές κινήσεις των χεριών και την ούρηση, που μπορεί να σημαίνουν αυχενική μυελοπάθεια

Διάγνωση

Η διάγνωση για μία πάθηση, όπως η αυχενική δισκοκήλη, η οποία θα οδηγήσει στη διενέργεια της αυχενικής μικροδισκεκτομής, αποτελείται από τις παρακάτω διαδικασίες και εξετάσεις:

μελέτη κλινικής εικόνας ασθενή

● αξονική τομογραφία

● μαγνητική τομογραφία

● ηλεκτρομυογράφημα

Αντιμετώπιση - Θεραπεία

Η θεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς με αυχενική δισκοκήλη ή άλλη πάθηση της σπονδυλικής στήλης δεν είναι πάντα η χειρουργική επέμβαση. Η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι συντηρητική, με αγωγή που περιλαμβάνει αναλγητικά φάρμακα (παυσίπονα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) για ένα διάστημα από 6 έως 8 εβδομάδες. Η αυχενική μικροδισκεκτομή συστήνεται όταν η συντηρητική θεραπεία είναι αναποτελεσματική ή συνυπάρχει αυχενική μυελοπάθεια και ο ασθενής πάσχει από μυϊκή αδυναμία (πάρεση).  

Επέμβαση

Για την πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή, ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε ύπτια θέση. Με τη βοήθεια του ειδικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος εντοπίζεται το πάσχον μεσοσπονδύλιο διάστημα και πραγματοποιείται μια τομή μεγέθους 2-2,5 εκατοστών στον τράχηλο και συγκεκριμένα στην αριστερή πρόσθια επιφάνειά του. Στη συνέχεια, τοποθετούνται ειδικοί διαστολείς, έχουμε τη διενέργεια της δισκεκτομής και της τοποθέτησης του συνθετικού κλωβού με ένα ειδικό μόσχευμα που λειτουργεί ως υποκατάστατο του εκτομηθέντος δίσκου και, τέλος, το τραύμα συγκλείεται.

Ανάρρωση

Η ανάρρωση μετά την αυχενική μικροδισκεκτομή αναμένεται να είναι άμεση. Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για μια μέρα, έχοντας κινητοποιηθεί την ίδια κιόλας μέρα της επέμβασης. Η πλήρης επάνοδος στην εργασία και την καθημερινότητά του γίνεται περίπου έναν μήνα μετά. Τέλος, αν προκύψει μυϊκή αδυναμία, πάρεση ή αυχενική μυελοπάθεια, θα χρειαστεί και φυσιατρική αποκατάσταση του ασθενή.
Ο νευροχειρουργός Δρ. Στέλιος Βλατάκης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να λύσει κάθε σας απορία αναφορικά με την πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Νευροχειρουργός - Χειρουργός σπονδυλικής στήλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Επικοινωνία

Ιατρείο, Ευρωκλινική Αθηνών
Αθανασιάδου 3-5
Αθήνα 115 21 
Χάρτης

Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Αθήνα
Χάρτης 

+30 2106416016
+30 6971701871

info@nevroxeirourgos-vlatakis.com

Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
Call Us