Στένωση Αυχένα: Θεραπεία Και Ό,τι Είναι Χρήσιμο Να Γνωρίζετε Για Την Πάθηση

Τι Είναι

Η στένωση αυχένα ή αυχενική σπονδύλωση αποτελεί μια πάθηση, όπου το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα μειώνεται με συνέπεια ο νωτιαίος μυελός ή οι νευρικές ρίζες στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης να συμπιέζονται. Η αυχενική σπονδυλική στένωση, η εκφυλιστική αλλοίωση της αυχενικής μοίρας, μπορεί να προκύψει εξαιτίας του εκφυλισμού του μεσοσπονδύλιου δίσκου, της δημιουργίας οστεόφυτων ή της υπερτροφίας των αρθρώσεων και επηρεάζει συχνότερα τα μεσοσπονδύλια διαστήματα Α4-Α5, Α5-Α6 και Α6-Α7. Η αυχενική στένωση διαγιγνώσκεται εξίσου σε γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι συνήθως είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών, και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε αυχενική μυελοπάθεια.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πάθησης εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος, με συνέπεια να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Τα συμπτώματα που αποδίδονται στην αυχενική σπονδύλωση, τα οποία ενδέχεται είτε να εμφανιστούν πολύ γρήγορα είτε να αναπτυχθούν με πιο σταθερό αλλά αργό ρυθμό, είναι τα εξής:

● πόνος στο κεφάλι (πονοκέφαλος)
● πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία)
● δυσκαμψία στον αυχένα
● πόνος στα άνω άκρα
● δυσκολία/περιορισμός ή απώλεια διαφόρων λεπτών κινήσεων των άνω άκρων, όπως είναι το γράψιμο
● μούδιασμα (αιμωδία) άνω άκρων, κυρίως των ώμων
● αδυναμία στα χέρια και τα πόδια
● περιορισμός της κίνησης στα άνω ή τα κάτω άκρα
● έλλειψη συντονισμού
● διαταραχή αντανακλαστικών
● αδυναμία συγχρονισμού των κινήσεων
● δυσχέρεια στην ισορροπία
● δυσκολία/αστάθεια κατά το περπάτημα
● ακράτεια ούρων
● δυσλειτουργία στους σφιγκτήρες του εντέρου
● σεξουαλική δυσλειτουργία

Αιτίες

Τα βασικά αίτια για την πρόκληση στένωσης του αυχένα είναι τα παρακάτω:

● η υπερτροφία των αρθρώσεων
● η δημιουργία οστεόφυτων
● ο εκφυλισμός του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Οι πιθανοί λόγοι για τη φθορά του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι οι εξής:

● η πάροδος του χρόνου, καθώς οι ανατομικές δομές και η φυσιολογία του αυχένα επηρεάζονται από τις επιπτώσεις που προκύπτουν φυσιολογικά από τη γήρανση, με αποτέλεσμα τη μείωση της ελαστικότητας και της ανθεκτικότητας των μεσοσπονδύλιων δίσκων
● κάποιος τραυματισμός/κάκωση όπως κάποια θλάση, διάστρεμμα ή κάταγμα στην περιοχή του αυχένα, πιθανότητα λόγω κάποιου ατυχήματος

Διάγνωση

Η διάγνωση για τη στένωση του αυχένα περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες και εξετάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

λήψη λεπτομερούς ατομικού ιατρικού ιστορικού και διενέργεια κλινικής και νευρολογικής εξέτασης: Εκτός από την καταγραφή των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής, γίνεται έλεγχος της μυϊκής ισχύος, των αντανακλαστικών των τενόντων, της ισορροπίας, του βαδίσματος και της αισθητικότητας μέσα από μια σειρά ειδικών δοκιμασιών.
πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων: Σε αυτές περιλαμβάνονται οι απλές ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Μέσω της μαγνητικής τομογραφίας παρέχεται, μεταξύ άλλων, λεπτομερής απεικόνιση των νεύρων και του νωτιαίου μυελού. Με την αξονική τομογραφία φαίνεται το σχήμα και το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα, ενώ μέσω μιας απλής ακτινογραφίας, ο γιατρός μπορεί να σχηματίσει μια καλή εικόνα της δομής των οστών και της αρχιτεκτονικής της σπονδυλικής στήλης.
διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος: Μέσω αυτού γίνεται ο καθορισμός της εκφύλισης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Θεραπεία - Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για την αυχενική στένωση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, ανάλογα με τη συμπτωματολογία του εκάστοτε ασθενή, την κλινική εικόνα που παρουσιάζει και τα ευρήματα που θα προκύψουν από τις απεικονιστικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Η συντηρητική θεραπεία συστήνεται σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, στα αρχικά στάδια της πάθησης δηλαδή. Τα συντηρητικά μέσα είναι συνήθως συνδυασμός των παρακάτω:

ιατρική παρακολούθηση
φαρμακευτική αγωγή, με τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
κύκλος φυσικοθεραπειών, που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις και χρήση συγκεκριμένων μηχανημάτων

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση θα είναι η θεραπεία εκλογής στην περίπτωση που τα συντηρητικά μέσα θεραπείας δεν δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν ανακουφίσουν τα συμπτώματα από τα οποία πάσχει ο ασθενής. Το χειρουργείο ως θεραπεία για την αυχενική σπονδύλωση είναι, επίσης, η λύση και για ασθενείς σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.
Η χειρουργική επέμβαση έχει ως στόχο να αποσυμπιεστεί ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες. Η επέμβαση που μπορεί να επιλεγεί είναι:

η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία: Πρόκειται για μία από τις πιο συνήθεις επεμβάσεις, η οποία γίνεται με γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση αυτή, γίνεται αφαίρεση των οστεόφυτων και του πάσχοντα δίσκου, ο οποίος θα αντικατασταθεί με ένα κομμάτι οστού, είτε από τη λεκάνη (πύελο) είτε από την τράπεζα οστού, με στόχο την παύση της πίεσης στο νωτιαίο μυελό. Ταυτόχρονα, μέσω της σπονδυλοδεσίας, επιτυγχάνεται ακινητοποίηση του μεσοσπονδύλιου κενού, χάρη στην τοποθέτηση μοσχευμάτων και πλάκας.
η οπίσθια αυχενική πεταλεκτομή: Με την πεταλεκτομή σε ένα ή περισσότερα επίπεδα, ο νωτιαίος σωλήνας διευρύνεται και ο νωτιαίος μυελός αποσυμπιέζεται.
η οπίσθια αυχενική πεταλεκτομή με σπονδυλοδεσία: Εφόσον πραγματοποιηθεί και σπονδυλοδεσία, θα έχουμε και χρήση βιδών και ράβδων τιτανίου.

Επικοινωνήστε μέσω τηλεφώνου με τον νευροχειρουργό σπονδυλικής στήλης και εγκεφάλου, Δρ. Βλατάκη, και κλείστε το ραντεβού σας. Με τη βοήθεια των κατάλληλων εξετάσεων, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει την απαραίτητη διάγνωση για τη στένωση του αυχένα και, βάσει των ευρημάτων, θα σχεδιάσει το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο θα βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής σας συνολικά.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Νευροχειρουργός - Χειρουργός σπονδυλικής στήλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Επικοινωνία

Ιατρείο, Ευρωκλινική Αθηνών
Αθανασιάδου 3-5
Αθήνα 115 21 
Χάρτης

Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Αθήνα
Χάρτης 

+30 2106416016
+30 6971701871

info@nevroxeirourgos-vlatakis.com

Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
Call Us