Η μικροδισκεκτομή ή μικροσκοπική δισκεκτομή όπως λέγεται διαφορετικά, είναι μία διαδερμική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που πιέζει το, εξερχόμενο του σπονδυλικού σωλήνα, νεύρο. Είναι η πιο εξελιγμένη μορφή επέμβασης στη σύγχρονη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης.
Η διαδερμική μικροσκοπική δισκεκτομή δεν αποτελεί πανάκεια και δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς. Η ένδειξη για την πραγματοποίηση της μικροδισκεκτομής τίθεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια από τον χειρουργό σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ). Έχει καταδειχθεί σε έρευνες μεγάλων σειρών τέτοιων επεμβάσεων ότι η διαδερμική μικροσκοπική δισκεκτομή έχει τα ίδια αποτελέσματα με την κλασική μικροσκοπική δισκεκτομή.
Αρχικά, η επέμβαση αυτή εφαρμόστηκε κυρίως στις επεμβάσεις δισκεκτομής αλλά, τα τελευταία χρόνια, έχει επεκταθεί και σε άλλες πιο σύνθετες, όσον αφορά στην αντιμετώπισή τους, παθήσεις της Σ.Σ. όπως η οπίσθια αυχενική δισκεκτομή, η αποκατάσταση σπονδυλικών στενώσεων, η απλή τρηματεκτομή και άλλες. Η εφαρμογή του ενδοσκοπίου, εν κατακλείδι, βρίσκει όλο και πιο ευρεία εφαρμογή στη σύγχρονη νευροχειρουργική.
Η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή συστήνεται κυρίως για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου, της δισκοκήλης στη μέση όπως είναι αλλιώς γνωστή η πάθηση. Στη θεωρία, πρόκειται για μια επέμβαση η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανική θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση της σπονδυλικής στήλης η οποία προκαλεί πόνο, ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μέσω συντηρητικών μεθόδων, με στόχο να τον σταματήσει και να επαναφέρει την καθημερινότητα του ασθενή στα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι ενδείξεις ότι ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μικροσκοπική δισκεκτομή είναι οι εξής:
● Ενδοτρηματικές δισκοκήλες, όταν θέλουμε να διατηρήσουμε άρτιες τις οπίσθιες αρθρώσεις των σπονδύλων.
● Εξωκαναλικές δισκοκήλες.
● Ασθενείς που δεν δύνανται, λόγω συνοδών νοσημάτων, να υποβληθούν σε ολική νάρκωση.
● Μικρές κεντρικές δισκοκήλες.
● Πλάγιες αυχενικές και θωρακικές κήλες δίσκου.
● Γυναίκες σε κύηση που χρήζουν χειρουργείου και είναι αδύνατον να τοποθετηθούν σε πρηνή θέση.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες αντενδείξεις για τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, οι οποίες είναι οι παρακάτω:
● Μεγάλες αποτιτανωμένες κεντρικές δισκοκήλες.
● Μεγάλες σχάσεις του δίσκου, συνοδευόμενες από ελεύθερα τμήματα αυτού εντός του σπονδυλικού σωλήνα.
● Κεντρικές κήλες στην αυχενική μοίρα της Σ.Σ.
● Επανεπεμβάσεις, όπου έχει αλλάξει η ενδοσκοπική ανατομία της πάσχουσας περιοχής.
Τα πλεονεκτήματα που αποδίδονται στη μικροσκοπική δισκεκτομή είναι τα εξής:
● Πρόκειται για μια ελάχιστα τραυματική για τους ιστούς μέθοδο, αφού αυτή διενεργείται χωρίς διατομή μυϊκών ομάδων ή περιτονίας.
● Έχουμε άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση την ημέρα του χειρουργείου.
● Γίνεται μια μικρή τομή δέρματος, της τάξης μόλις του μισού εκατοστού.
● Ο χρόνος ανάρρωσης και αποκατάστασης είναι σαφώς μικρότερος σε σύγκριση με την κλασική μικροσκοπική δισκεκτομή.
● Παρατηρείται απουσία μετεγχειρητικού πόνου.
● Απαιτείται μία μόνο διανυκτέρευση στην κλινική (πολύ σύντομη νοσηλεία).
● Επιτυγχάνεται χειρουργική ακρίβεια, χάρη στον υπερσύγχρονο και ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.
Η επέμβαση μπορεί να επιτευχθεί είτε με ολική είτε με τοπική αναισθησία. Με τον ασθενή σε θέση πρηνή (μπρούμυτα) ή πλάγια (decubitus lateral) και υπό την καθοδήγηση ειδικού κινητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος ο χειρουργός, αφού κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, εισάγει μέσα από μία τομή δέρματος μισού εκατοστού την κάνουλα εργασίας (ειδικός σωλήνας 7mm) στο επιθυμητό σημείο, το οποίο είναι το αντίστοιχο μεσοσπονδύλιο διάστημα όπου βρίσκεται η κήλη. Μέσα από την κάνουλα εργασίας εισάγεται η κάμερα και τα ειδικά εργαλεία, με τα οποία διενεργείται η επέμβαση (αφαίρεση του προβαλλόμενου τμήματος του δίσκου). Ο χειρουργός ελέγχει το χειρουργικό πεδίο μέσω οθόνης, όπως ακριβώς συμβαίνει στην αρθροσκόπηση γόνατος ή τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Γίνεται αποκάλυψη του πάσχοντος νεύρου και ελέγχεται η πλήρης αποσυμπίεσή του. Με το πέρας της επέμβασης αφαιρείται η κάνουλα εργασίας και τοποθετείται ένα ράμμα στην τομή. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ατραυματική.
Ο ασθενής μετά την επέμβαση παραμένει στην κλινική για μία διανυκτέρευση και αποδεσμεύεται την επομένη το πρωί, αφού κινητοποιηθεί πλήρως και με πλήρη υποστροφή των προεγχειρητικών συμπτωμάτων του, δηλαδή της ισχιαλγίας. Παραλαμβάνει σαφείς μετεγχειρητικές οδηγίες και επανέρχεται με την παρέλευση δέκα ημερών προκειμένου να υποβληθεί σε φυσιατρική αξιολόγηση για την αποκατάσταση τυχόντων μυϊκών ατροφιών- αδυναμιών από την ανταλγική (λόγω πόνου) βάδιση ή και την παρατεταμένη κατάκλιση. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες επιτυγχάνεται άμεσα μετεγχειρητικά με κάποιους μικρούς περιορισμούς για την αποφυγή υποτροπής, για τους οποίους θα λάβει λεπτομερείς οδηγίες από τον νευροχειρουργό.
Η χρήση του ενδοσκοπίου κερδίζει στις μέρες μας παγκοσμίως όλο και περισσότερο έδαφος στη νευροχειρουργική και, κυρίως, στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης. Η ανάγκη περιορισμού του μετεγχειρητικού πόνου, που προκαλούν οι παλαιότερες τεχνικές, οδήγησε στη σύλληψη της ιδέας. Στόχος είναι η τεχνική εξέλιξη και η εφαρμογή του σε όλο και μεγαλύτερο εύρος χειρουργικών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη. Φαίνεται πως η χειρουργική ακρίβεια που προσφέρει και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της χρήσης του έχουν βοηθήσει στο να ξεπεραστεί ο μέχρι και πριν λίγα χρόνια φόβος του μέσου ασθενή για αυτού του είδους τα χειρουργεία. Στα κατάλληλα χέρια και με ορθή χρήση το ενδοσκόπιο καθίσταται ένα πολύ σημαντικό εργαλείο.
Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης της μικροσκοπικής δισκεκτομής είναι τα 40 λεπτά, αλλά αυτή εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Η συνολική νοσηλεία του ασθενή κυμαίνεται, για την πλειονότητα των περιπτώσεων, μεταξύ 3 και 5 ωρών.
Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η μικροδισκεκτομή σχετίζονται περισσότερο με τη χειρουργική αίθουσα, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει εξοπλισμό ο οποίος είναι ειδικά σχεδιασμένος για επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη. Ο εξοπλισμός αυτός αποτελείται από ειδικό χειρουργικό τραπέζι με το απαραίτητο ακτινοσκοπικό μηχάνημα, μόνιτορ και τα κατάλληλα ενδοσκοπικά εργαλεία για τη σπονδυλική στήλη. Τέλος, η χειρουργική ομάδα, πέρα από τον επικεφαλής νευροχειρουργό, θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη γνώση και εξειδίκευση, ενώ μέρος της θα πρέπει να είναι ένας ακτινολόγος και εργαλειοδότης.
Ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής πάρει εξιτήριο τη μέρα της επέμβασης, την επόμενη ή, σπανιότερα, χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες, είναι σημαντικό να ξέρει πως είναι απαγορευτικό το να σηκώσει βάρος, να σκύψει και να κάνει στροφικές κινήσεις για τις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες, καθώς η κήλη κινδυνεύει να υποτροπιάσει. Επιπλέον, θα του δοθούν ορισμένες οδηγίες σχετικά με το περπάτημα και τη συνολική κινητοποίησή του. Το ήπιας έντασης περπάτημα, η οποία σιγά - σιγά θα αυξάνεται, είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την πολύωρη καθιστική στάση.
Από τη στιγμή που ο μετεγχειρητικός πόνος παρέλθει, ο ασθενής είναι έτοιμος να οδηγήσει ξανά. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε διάστημα 3 με 10 ημερών από την επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να έχει υπόψη του ότι για όσο λαμβάνει οπιοειδή αναλγητικά η οδήγηση απαγορεύεται. Σημειώνεται πως το διάστημα που προαναφέρθηκε ισχύει για κοντινές αποστάσεις, γιατί καλό θα είναι να μεσολαβήσουν 2 περίπου μήνες προτού ο ασθενής αρχίσει ξανά να οδηγεί για πολλές ώρες. Ο νευροχειρουργός θα δώσει στον ασθενή συγκεκριμένες οδηγίες ως προς αυτό, βάσει της δικής του μετεγχειρητικής πορείας.
Η επιστροφή του ασθενή στις επαγγελματικές καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητές του πραγματοποιείται μετά από 4-6 εβδομάδες, χρονικό διάστημα για το οποίο του χορηγείται αναρρωτική άδεια.
Επικοινωνήστε με τον νευροχειρουργό Δρ. Στέλιο Βλατάκη, για να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση της μικροσκοπικής δισκεκτομής. Μάθετε τι ακριβώς είναι, πώς πραγματοποιείται, ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές, πόσος χρόνος απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση της μέσης, ποιο είναι το κόστος για τη μικροσκοπική δισκεκτομή και ό,τι είναι χρήσιμο να γνωρίζετε. Κλείστε το ραντεβού σας με τον Δρ. Βλατάκη, προγραμματίστε την απαραίτητη επέμβαση και βελτιώστε την καθημερινότητα και τη ζωή σας.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας