Αυχενική Μυελοπάθεια: Ενημερωθείτε Σχετικά Με Την Πάθηση Της Αυχενικής Μοίρας

Τι Είναι

Η αυχενική μυελοπάθεια ή μυελοπάθεια αυχένα, όπως είναι αλλιώς γνωστή η πάθηση αυτή, αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική και μόνιμη βλάβη των νεύρων, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης και του θανάτου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση.

Η μυελοπάθεια περιγράφει ενδεχόμενα νευρολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού. Η αυχενική μυελοπάθεια προκαλείται συχνά από συμπίεση του νωτιαίου μυελού στον αυχένα (αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) λόγω στένωσης (στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα), η οποία δημιουργεί πίεση στο νωτιαίο μυελό. Η αυχενική σπονδυλική στένωση αναπτύσσεται συχνότερα λόγω εκφυλιστικών αλλαγών στη σπονδυλική στήλη, όπως οστεοαρθρίτιδα. Μια μεγάλη, οξεία κήλη δίσκου (δισκοκήλη) ή ένα ασταθές κάταγμα που συμπιέζει το νωτιαίο μυελό μπορεί, επίσης να προκαλέσει μυελοπάθεια.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τα οποία συνδέονται με την αυχενική μυελοπάθεια, καθορίζονται συχνά ανάλογα με το σημείο όπου συμβαίνει η συμπίεση κατά μήκος του νωτιαίου μυελού. Όταν επηρεάζεται η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο ασθενής μπορεί να βιώσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι τα εξής:

● πόνος στον αυχένα
● πόνος στον ώμο
● πόνος στα άνω άκρα (χέρια)
● μούδιασμα
● αδυναμία
● μυρμήγκιασμα
● δυσκολία με το περπάτημα
● αδυναμία στα κάτω άκρα
● απώλεια ισορροπίας
● απώλεια συντονισμού στα χέρια ή τα πόδια
● προβλήματα επιδεξιότητας
● επιδείνωση της γραφής
● απώλεια λεπτών κινητικών δεξιοτήτων (π.χ. παραλαβή νομισμάτων, κούμπωμα πουκάμισων)
● αυξημένα αντανακλαστικά (υπερτονία), με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ομαλής λειτουργίας των μυών στα χέρια ή τα πόδια
● εντερικές διαταραχές
● διαταραχές στην κύστη
● σεξουαλική δυσλειτουργία 

Αίτια

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν την αυχενική μυελοπάθεια σε έναν ασθενή σχετίζονται με οτιδήποτε μπορεί να μειώσει το χώρο γύρω από το νωτιαίο μυελό του, να προκαλέσει δηλαδή στένωση στο σημείο αυτό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα εξής:

● η φυσιολογική φθορά της καθημερινότητας
τραυματισμός στον αυχένα (τραύμα σπονδυλικής στήλης)
● μια ασθένεια, όπως η αρθρίτιδα
● ένας όγκος

Διάγνωση

Η διάγνωση για την αυχενική μυελοπάθεια περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες και εξετάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

διενέργεια κλινικής εξέτασης: Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα μετρήσει τη μυϊκή δύναμη και τα αντανακλαστικά του ασθενή.
πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων: Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, η οποία είναι η πιο ειδική εξέταση για τη διάγνωση της μυελοπάθειας, μιας ακτινογραφίας ή ενός μυελογράμματος CT της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
ηλεκτρομυογράφημα

Θεραπεία - Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της μυελοπάθειας του αυχένα δεν είναι αποκλειστικά χειρουργική. Ωστόσο, στην περίπτωση που μια στενά παρακολουθούμενη περίοδος μη χειρουργικής θεραπείας, με τη λήψη φαρμάκων ή φυσικοθεραπεία, δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας, ο γιατρός θα συστήσει στον ασθενή το χειρουργείο με σωματεκτομή ή πεταλεκτομή, με στόχο την αποτελεσματική αποσυμπίεση της περιοχής.

Δεδομένου ότι η μυελοπάθεια θεωρείται μια προοδευτική νόσος που οδηγεί σε μη αναστρέψιμη βλάβη του νωτιαίου μυελού, θεωρείται χειρουργική διαταραχή. Η αποτυχία να αντιμετωπιστεί σωστά αυτή η κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και απώλεια της λειτουργίας και στα δύο χέρια και στα δύο πόδια, γνωστή και ως τετραπληγία. Η σοβαρή μυελοπάθεια μπορεί επομένως να αντιμετωπιστεί είτε με πρόσθια προσπέλαση (πρόσθια αυχενική δισκεκτομή) είτε με οπίσθια αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία. Με την επέμβαση ο νευροχειρουργός δημιουργεί περισσότερο χώρο για τον νωτιαίο μυελό και τις ρίζες των νεύρων για να ανακουφίσει την επώδυνη πίεση της σπονδυλικής στένωσης.

Μετά Την Επέμβαση

Μετά την επέμβαση επιτυγχάνεται η διακοπή εξέλιξης της νόσου. Ο ασθενής, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, θα πρέπει να παραμείνει νοσηλευόμενος για μία ημέρα, φορώντας πάντα ένα αυχενικό περιλαίμιο (κολάρο), το οποίο θα πρέπει να κρατήσει για το λιγότερο έναν μήνα μετά το χειρουργείο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάρρωση είναι βραχεία, καθώς πρόκειται για μια επέμβαση η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σχετικά σύντομη, αλλά η συνολική αποκατάσταση εξαρτάται κάθε φορά από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωσή της.

Επικοινωνήστε σήμερα τηλεφωνικά με τον νευροχειρουργό σπονδυλικής στήλης και εγκεφάλου, Δρ. Βλατάκη. Κλείστε το ραντεβού σας με τον γιατρό, ώστε να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη διάγνωση για τη μυελοπάθεια και, μέσα από τον σχεδιασμό ενός πλάνου θεραπείας το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες, να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα της ζωής σας συνολικά.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Νευροχειρουργός - Χειρουργός σπονδυλικής στήλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Επικοινωνία

Ιατρείο, Ευρωκλινική Αθηνών
Αθανασιάδου 3-5
Αθήνα 115 21 
Χάρτης

Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Αθήνα
Χάρτης 

+30 2106416016
+30 6971701871

info@nevroxeirourgos-vlatakis.com

Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
Call Us