Αυχενικό Σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία στο σύνολο τους προκαλούν ριζιτικό πόνο ή και αυχενική ριζοπάθεια.

Αιτίες και συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου

Τα συμπτώματα είναι πόνος στον αυχένα με αντανάκλαση στα δύο άνω άκρα, δυσκαμψία που μπορεί να επεκτείνεται στην οπίσθια και πλάγια επιφάνεια του αυχένα και του ώμου ή στην ανώτερη περιοχή της ράχης και πονοκέφαλος. Ο πόνος αυτός ακολουθεί την κατανομή ενός συγκεκριμένου περιφερικού νεύρου, που ξεκινάει από το αυχενικό νευρικό πλέγμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζεται μετά τα 25 έτη. Οι συνέπειες του αυχενικού συνδρόμου είναι η εμφάνιση κινητικών δυσκολιών και ο περιορισμός στην απόδοση της εργασίας. Όταν συνδυάζονται τα παραπάνω και με νευρολογικά προβλήματα, τότε υπάρχει κίνδυνος για έντονα κινητικά προβλήματα. Οι αιτίες δημιουργίας του αυχενικού συνδρόμου μπορεί να είναι εκφυλιστικά προβλήματα της αυχενικής σπονδυλικής στήλης με συμπτωματολογία δισκοπάθειας ή διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα μετά από κάκωση ( τροχαίο ατύχημα, καταπόνηση στην εργασία, αθλητικές δραστηριότητες).

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου γίνεται με βάση το ιστορικό, την κλινική εικόνα του αρρώστου, απλή ακτινογραφία ή σε κάποιες περιπτώσεις μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι οι πλέον χρήσιμες για την ακριβή διάγνωση της προέλευσης και της φύσης του προβλήματος. Η αντιμετώπιση απλών μορφών αυχενικού προυποθέτει χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσικοθεραπεία, για την λύση του μυϊκού σπασμού. Στόχος η βελτίωση της θέσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Όταν όμως το αυχενικό, οφείλεται σε πίεση του νεύρου από κάποια δισκοκήλη, τότε ο ασθενής θα χρειασθεί να χειρουργηθεί για δισκεκτομή και αποσυμπίεση του νεύρου, με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και ελάχιστο χρόνο νοσηλείας.

Νέες χειρουργικές τεχνικές

Σήμερα με τις σύγχρονες διαγνωστικές και τεχνικές εξελίξεις τα αποτελέσματα της χειρουργικής στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ καλά. Στις νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης συμπεριλαμβάνεται και η αρθροπλαστική των μεσοσπονδυλίων δίσκων. Στην νέα αυτή χειρουργική τεχνική γίνεται αντικατάσταση του φθαρμένου αυχενικού μεσοσπονδύλιου δίσκου, με τεχνητό, ώστε να διατηρείται σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητα του αυχένα.