Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα δημιουργείται στον υποσκληρίδιο χώρο του εγκεφάλου, συνήθως μετά από κτύπημα στο κεφάλι, προκαλώντας τραυματισμό αγγείων τα οποία διατρέχουν τον χώρο.

Το υποσκληρίδιο μπορεί να δημιουργηθεί από μια απότομη κίνηση του κεφαλιού και πρόσκρουση του σε τοίχο, στο αυτοκίνητο, σε ντουλάπι κ,λ,π. Μπορεί να εμφανισθεί επίσης μετά από μία έντονη πίεση ( stress), προκαλόντας ρήξη αγγείου, μεταξύ της σκληράς και της αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου.

Είδη υποσκληριδίου αιματώματος

Ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα χαρακτηρίζεται ως οξύ, υποξύ και χρόνιο. Το οξύ εμφανίζεται μετά από κάποια βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, είναι πολύ επικίνδυνο, οπότε και χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση. Το υποξύ δημιουργείται μετά από λιγότερο σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η χρόνια υποσκληρίδιος αιμορραγία είναι αργή και αποδίδεται έπειτα από ένα ασήμαντο τραυματισμό του κεφαλιού. Οφείλεται σε μικρές αλλά επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες, αναπτύσσεται σε μια περίοδο 10-15 ημερών και συνήθως σταματάει αυτόματα. Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι συχνότερο στους ηλικιωμένους ασθενείς.