Δισκοπλαστική (discogel)

Η δισκοπλαστική ανήκει στις νέες τεχνικές της μικροεπεμβατικής χειρουργικής, για την αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικό χειρουργικό τρόπο, συγκεκριμένα από μικρές τομές επιτυγχάνεται διαδερμική έγχυση ειδικού ζελατινώδους (ενδοδισκικό gel) εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Μέσω της μικροεπεμβατικής χειρουργικής και με ειδικά εργαλεία αποφεύγεται η πρόκληση κακώσεων στους μυς και στους ιστούς. Το ενδοδισκικό gel τοποθετείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα περνά στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας. Η φαρμακευτική ουσία που εγχύεται στο κέντρο του δίσκου, δρα ωσμωτικά, απορροφώντας σταδιακά το υγρό υλικό της κήλης από την περιφέρεια προς το κέντρο του πυρήνα. Με αυτό τον τρόπο ανασυνθέτει έναν καινούριο πυρήνα δίσκου, αποσυμπιέζοντας την κήλη και ανακουφίζοντας τον ασθενή από τον πόνο, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται.

Η δισκοπλαστική αφορά παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως:

  • Οσφυαλγία
  • Ισχιαλγία
  • Ισφυοϊσχιαλγία,
  • Μηραλγία,
  • Αυχεναλγία
  • Ραχιαλγία

 

Με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική της δισκοπλαστικής μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονη θεραπεία σε περισσότερους από ένα μεσοσπονδύλιους δίσκους, τόσο στον αυχένα όσο και στην οσφύ, ενώ ασθενείς σε μεγάλο ποσοστό αποφεύγουν βαρύτερα και πιο επώδυνα χειρουργεία (Σπονδυλοδεσία)

Η πράξη της δισκοπλαστικής (discogel) δεν διαρκεί περισσότερο από 30’, έχει πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας, εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης.