Αυχενική πεταλεκτομή

Η αυχενική πεταλεκτομή είναι μία νευροχειρουργική επέμβαση, η οποία διενεργείται με ελάχιστα επεμβατικό και αναίμακτο τρόπο και χωρίς να προκαλείται ζημιά στους υγιείς ιστούς. Κατά την επέμβαση αφαιρείται μέρος ή το σύνολο του σπονδυλικού οστού ώστε ο ασθενής να ανακουφισθεί από την οπίσθια πίεση που ασκείται στον νωτιαίο μυελό ή στις ρίζες των νεύρων. Η συμπίεση μπορεί να έχει προκληθεί από τραυματισμό, κήλη δίσκου, σπονδυλική στένωση ή σε όγκους του νωτιαίου μυελού.

afxeniki-petaktomi2

Στη διάγνωση λαμβάνεται υπ όψη το ιστορικό του ασθενούς και τα απεικονιστικά αποτελέσματα από την αξονική τομογραφία, την μαγνητική τομογραφία (MRI), το ηλεκτρομυογράφημα (EMG) και το μυελόγραμμα. Η πίεση πάνω στο νωτιαίο μυελό είναι μηχανικό φαινόμενο και αντιμετωπίζεται μόνο μηχανικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος -μη χειρουργικός- για να γίνει η άρση της πίεσης.
Η συντηρητική αντιμετώπιση της αυχενικής πεταλεκτομής με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, τοποθέτηση κολάρου και ξεκούραση δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εφόσον έτσι αντιμετωπίζεται το σύμπτωμα και όχι η νόσος. Η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται συνήθως αναγκαία.

Χειρουργική αντιμετώπιση της αυχενικής πεταλεκτομής

afxeniki-petaktomiΧορηγείται γενική αναισθησία και ο ασθενής τοποθετηθείτε σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) στο χειρουργικό τραπέζι, με σταθεροποιημένη την κεφαλή του.

Ο νευροχειρουργός πραγματοποιεί μικρή τομή στην μέση οπίσθια επιφάνεια του αυχένα, ανάλογα με τα επίπεδα που πρόκειται να αποσυμπιέσει. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου αποσυμπιέζεται ο νωτιαίος μυελός. Αυτό γίνεται με την αφαίρεση των πετάλων στην περιοχή που πάσχει. Πέταλο ονομάζεται το πίσω μέρος των σπονδύλων. Συνήθως αποσυμπιέσουμε όλη την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και η πεταλεκτομή γίνεται από το Α3-Α6 ( Σπονδύλους). Ακολουθεί η συρραφή του χειρουργικού τραύματος.