Αυχενική μικροδισκεκτομή

Η αυχενική μικροδισκεκτομή απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς, με προβλήματα στην αυχενική μοίρα. Το τμήμα του δίσκου που προβάλλει (δισκοκήλη) πιέζει ένα αυχενικό νεύρο και η πίεση αυτή προκαλεί πόνο στο χέρι, μούδιασμα η αδυναμία στη κίνηση του χεριού.

Τα συμπτώματα από την πίεση του νωτιαίου μυελού (αυχενική μυελοπάθεια) περιλαμβάνουν δυσκολία στο περπάτημα και σε προχωρημένες περιπτώσεις δυσκολία ακόμη και στην ούρηση.
Η μικροδισκεκτομή χρησιμοποιεί την μικροχειρουργική τεχνική, με απώτερο στόχο να επιτευχθεί αποσυμπίεση των νευρικών δομών που διέρχονται από την περιοχή αυτή. Η μέθοδος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και πραγματοποιείται με τη χρήση μικροσκοπίου και αναγκαίων εργαλείων μικροχειρουργικής. Αφαιρείται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και οτιδήποτε πιέζει τις νευρικές ρίζες ή το νωτιαίο μυελό. Μετά την πλήρη αποσυμπίεση των νευρικών δομών, το κενό μεταξύ των σπονδύλων, από την αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, αντικαθίσταται με ειδικό κλωβό ενισχυμένο με οστικό μόσχευμα ή τεχνητό δίσκο ( δισκοπλαστική). Με την πάροδο του χρόνου, οι δύο αυτοί γειτονικοί σπόνδυλοι συνενώνονται με οστικές γέφυρες. Για αυτό και χρησιμοποιείταιι ο όρος πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία, για να αποδώσει συμπληρωματικά την τεχνική αυτή.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται αρχικά στο ιστορικό του ασθενούς και σε κλινική εξέταση, ενώ αν κριθεί αναγκαίο διενεργούνται απεικονιστικές εξετάσεις στον μαγνητικό τομογράφο.
Η θεραπεία αρχικά περιλαμβάνει ξεκούραση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία και τοποθέτηση κολάρου. Συνήθως με τη συντηρητική αγωγή, αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα και όχι η κύρια νόσος. Αν με αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει βελτίωση σε λίγες εβδομάδες, τότε θα χρειασθεί ειδική νευροχειρουργική επέμβαση, στον αυχένα.

Νευροχειρουργική επέμβαση

afxeniki-mikrodisektomiΔιενεργείται στο χειρουργείο με γενική αναισθησία. Ο εξειδικευμένος νευροχειρουργός ανοίγει στην περιοχή του τραχήλου τομή, που δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά. Στη συνέχεια απωθούνται οι μύες και τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία που βρίσκονται μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Τοποθετείται ειδικό εργαλείο για να τους κρατήσει σε απόσταση και με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου, αφαιρείται όλος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος καθώς και τα οστεόφυτα που πιέζουν το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Αναλόγως του προβλήματος, μπορεί να γίνει αντικατάσταση του αφαιρεθέντος δίσκου, με τεχνητό δίσκο. Τέλος γίνεται η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος κατά στρώματα. Σε ασθενείς με προβλήματα αστάθειας της αυχενικής μοίρας, μπορεί να απαιτείται η ταυτόχρονη τοποθέτηση σταθερού κλωβού και πλάκας με βίδες, για να αποφευχθεί η σπονδυλολίσθηση και να διατηρηθεί το μεσοσπονδύλιο διάστημα.

afxeniki-mikrodisektomi2Γίνεται πλαστική αποκατάσταση του τραύματος, χωρίς τη χρήση εξωτερικών ραμμάτων, ώστε να μην απαιτηθεί η συνήθης επίσκεψη στο γιατρό για την αφαίρεση ραμμάτων μετά την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα.

  1. Χρόνος νοσηλείας: 1 διανυκτέρευση.
  2. Αποδέσμευση του ασθενούς την επόμενη μέρα του χειρουργείου.

Αποκατάσταση:

  1. Χρήση αυχενικού κολάρου για μία εβδομάδα.
  2. Δεν συνιστάται κανενός είδους περιορισμός κινήσεων της αυχενικής μοίρας, μετά την έλευση της μιας εβδομάδας.
  3. Φυσιατρική και όχι φυσικοθεραπευτική (κατά την άποψη μας) αποκατάσταση των πασχόντων μυϊκών ομάδων, της βάδισης και ενδεχομένως της ούρησης.