Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή

Η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή (δισκεκτομή μέσης) είναι χειρουργική επέμβαση η οποία γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, για την αντιμετώπιση της οσφυϊκή κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο νευροχειρουργός που πραγματοποιεί την επέμβαση, χρησιμοποιεί χειρουργικό μικροσκόπιο και ακολουθεί μικροχειρουργική τεχνική. Η επέμβαση γίνεται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, αφορά όλες τις ηλικίες, είναι ασφαλής, άμεσα αποτελεσματική και με πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών.

Στόχος της επέμβασης

Στόχος της επέμβασης είναι η αποσυμπίεση του νεύρου και να αποφευχθεί η παράλυση του κάτω άκρου (ποδιού), με την αφαίρεση μόνο του τμήματος από τον χαλασμένο δίσκου που πιέζει μία ή περισσότερες νευρικές ρίζες.

Συνήθως τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα είναι εκφυλιστικά φαινόμενα, τα οποία προσβάλουν τόσο τον ίδιο το δίσκο όσο και τα σπονδυλικά σώματα, τους συνδέσμους και τους μύες, που συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη.

Ο ασθενής δεν νιώθει τον πόνο μόνο στην μέση, αλλά και στα πόδια.

Και αυτό γιατί επειδή τα νεύρα που ξεκινούν από την μέση, καταλήγουν στα πόδια. Οπότε και η πίεση που ασκείται στις νευρικές διοχετεύει τον πόνο στο ένα ή και στα δύο πόδια (ισχιαλγία).

Στατιστικά, οι λόγοι που να αποδίδουν την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου σε τραυματικά αίτια, είναι περιορισμένοι.

Πώς γίνεται η επέμβαση

osfyiki-mikrodiskektomiΗ διαδερμική μικροδισκεκτομή πραγματοποιείται αφού γίνει γενική νάρκωση.

Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Στη μικροδισκεκτομή απαιτείται μόνο μία πολύ μικρή τομή, στο κατώτερο μέρος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Μέσω της τομής ο νευροχειρουργός εισαγάγει μικροχειρουργικά εργαλεία και με την χρήη πάντα ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟΥ, μπορεί να αφαιρέσει με επιτυχία τα τυχόντα κομμάτια που έχουν αποσπαστεί από τον πυρήνα του δίσκου, από το οπίσθιο μέρος του σπονδύλου αποσυμπιέζοντας έτσι το παγιδευμένο νεύρο το οποίο έχει εντοπίσει προεγχειρητικά με την βοήθεια της Μαγνητικής Τομογραφίας.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη σύγκλειση κάθε στοιβάδας του χειρουργικού τραύματος.

Ο χρόνος αποκατάστασης που χρειάζεται για αυτήν την επέμβαση είναι συνήθως πολύ λιγότερος, από αυτόν που απαιτείται για τις παραδοσιακές επεμβάσεις στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής μπορεί να κινείται λίγες ώρες μετά και παίρνει εξιτήριο την επόμενη μέρα.

Μετά από μία εβδομάδα και με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού του μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή δραστηριότητα του.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗΣ VS ΑΝΟΙΚΤΗΣ

 • Μικρή τομή της τάξεως του 1,5 εκατοστού
 • Αναίμακτη
 • Χωρίς τραυματισμό μυικών ομάδων και της θωρακοοσφυικής περιτονίας
 • Μικρότερος χειρουργικός χρόνος
 • Απόλυτη ακρείβεια
 • Χωρίς αφίρεση οστών του σπονδύλου που μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική ασταθεια
 • Αμεση κινητοποίηση και εξιτήριο  εντός της ημέρας
 • Δραστική μείωση του χρόνου μετεγχειρητικής αποκατάστασης

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι πολλά και γι αυτόν τον λόγο συστήνεται ως την πιο ενδεδειγμένη για την δισκεκτομή.

Συντηρητική Θεραπεία

 Η θεραπευτική στρατηγική που ακολουθεί ο νευροχειρουργός για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας του ασθενούς επηρεάζεται από το μέγεθος της ενόχλησης και του πόνου στην νευρική ρίζα. Ο νευροχειρουργός συστήνει συνήθως λίγες εβδομάδες συντηρητική θεραπεία, πριν εισηγηθεί στον ασθενή χειρουργική επέμβαση.

Η συντηρητική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα, όταν περιλαμβάνει:

 • Αγωγή με μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Ακτινοσκοπικά καθοδηγούμες επισκληρίδιες αναλγητικές εγχύσεις επι του πάσχοντος νεύρου.
 • Φυσιατρική αγωγή.
 • Μείωση του σωματικού βάρους.
 • Την ακτινοσκοπικά καθοδηγούμενη επισκληρίδια έγχυση στεροειδών.

 

Οι παραπάνω επιλογές στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής στη μέση και της ενόχλησης των νευρικών ριζών.