Οσφυϊκή Σπονδυλοδεσία

osfyiki-spondylodesia2

Οσφυϊκή σπονδυλοδεσία (Πρόσθια-Οπίσθια-Πλάγια)

Με την οσφυική σπονδυλοδεσία επιδιώκεται η αποσυμπίεση των νεύρων και η δημιουργία μια συμπαγούς ένωσης μεταξύ δύο η περισσότερων σπονδύλων της σπονδυλικής στήλη, ως αποτέλεσμα εκφύλισης ή κάκωσης. Η σπονδυλοδεσία πραγματοποιείται χειρουργικά, όταν υπάρχει αστάθεια στην οσφυική μοίρα και χρειάζεται σταθεροποίηση της περιοχής. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή οστικού μοσχεύματος αλλά και με τη βοήθεια μεταλλικών υλικών( βίδες, πλάκες), κοχλιών τιτανίου καθώς και ειδικών κλωβών.  Τα υλικά αυτά λειτουργούν υποστηρικτικά, σαν νάρθηκας. Η σύντηξη του οστικού μοσχεύματος με τα οστά της σπονδυλικής στήλης παρέχει μια μόνιμη ένωση μεταξύ των οστών, οπότε και τα υποβοηθητικά υλικά δεν χρειάζονται μετά. Τα μοσχεύματα μπορούν να ληφθούν απ το ισχίο ή από άλλο οστό του ασθενούς η από τράπεζα μοσχευμάτων.

 

Η χειρουργική τεχνική της σπονδυλοδεσίας

osfyiki-spondylodesiaΗ τεχνική της σπονδυλοδεσίας εξελίσσεται συνεχώς και διενεργείται, εκτός της κλασικής-«ανοικτής» χειρουργικής επέμβασης και με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, ώστε να γίνονται οι επεμβάσεις ασφαλέστερες. Έτσι μειώνεται το ενδεχόμενο πρόκλησης τραυματισμών του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.

Οι χειρουργικές τεχνικές, ανάλογα με το σημείο βλάβης και το τρόπο προσέγγισης της, διακρίνονται σε οπίσθιες, πλάγιες και πρόσθιες. Χρειάζεται γενική αναισθησία, με το ασθενή σε θέση πρηνή και με δερματική τομή ελάχιστων εκατοστών.

Στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβάνεται και η διαδερμική σπονδυλοδεσία. Είναι οπίσθια οσφυϊκή διαυχενική σπονδυλοδεσία με χρήση κοχλιών από τιτάνιο που τοποθετούνται χωρίς μία μεγάλη τομή, αλλά με μικρές τομές μήκους 2 εκατοστών. Η πράξη διενεργείται με τη βοήθεια φορητού ακτινοσκοπικού απεικονιστικού μηχανήματος (C-ΑΡΜ).

Η παραμονή στην κλινική είναι ανάλογη με την περίπτωση και διαρκεί 3-5 μέρες. Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες, ένα μήνα μετά το χειρουργείο.