Σπονδυλόλυση

Σπονδυλόλυση είναι η δημιουργία κατάγματος στο τόξο ενός σπονδύλου, ανάμεσα στις άνω και κάτω αρθρικές αποφύσεις.

Η περιοχή όπου εμφανίζεται το κάταγμα, είναι στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (5ος οσφυϊκός σπόνδυλο) και σπανιότερα στον 4ο η 3ο . Είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης πόνου στην οσφυϊκή μοίρα κατά την διάρκεια της έκτασης στο μέσον ή στο τέλος της κίνησης. Θεωρείται πάθηση των αθλητών, της κολύμβησης, της ενόργανης γυμναστικής, της άρσης βαρών και του ποδοσφαίρου.

Πώς προκαλείται

Η αιτία δημιουργίας του κατάγματος της σπονδυλόλυσης, αποδίδεται στην απότομη καταπόνηση απο υπερέκταση του κορμού, σε συνδυασμό με στροφή προς τη μια η άλλη πλευρά. Γιαυτό και χαρακτηρίζεται ως η πάθηση των αθλητών. Αποδίδεται περισσότερο σε αλλεπάλληλους μικροτραυματισμούς και λιγότερο σε ένα οξύ τραυματισμό. Η γενετική προδιάθεση έχει και αυτή την δική της συμβολή σε σημαντικό βαθμό, για την δημιουργία της σπονδυλόλυσης.

Θεραπεία

Η θεραπεία που επιλέγεται, είναι καταρχήν συντηρητική, με φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα). Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από αγωγή δύο εβδομάδων, θα χρειασθεί να διενεργηθεί συμπληρωματικά εργαστηριακός και παρακλινικός έλεγχος (απεικονιστικός και αιματολογικός) της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Η χειρουργική αντιμετώπιση, με την τεχνική της σπονδυλοδεσίας,  επιλέγεται από τον νευροχειρουργό, όταν εξαντληθούν όλες οι συντηρητικές μέθοδοι. Η επιστροφή στις δραστηριότητες θα πρέπει να είναι σταδιακή.

Πίνακας περιεχομένων